Kabuklu Ceviz Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Cevizin İyi Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Ceviz, çeşitli yemeklerde ve atıştırmalıklarda kullanılabilen bir besindir. Vitaminler, mineraller, sağlıklı yağlara ve yüksek protein içeriğine sahiptir. Ceviz ayrıca kolesterol seviyelerini düşürmeye ve sağlıklı bir sindirim sistemini korumaya yardımcı olabilecek harika bir besin lifi kaynağıdır.
Ancak, satın alacağınız bütün cevizlerin kalitesi aynı değildir.
Kabuklu ceviz satın alırken, yüksek kaliteli bir ürün aldığınızdan emin olmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.
Kabuklu Ceviz Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Tazelik
Alacağınız cevizlerin küf veya renk değişikliği belirtisi göstermemesine dikkat edin. Ceviz "eti” açık sarı bir renge sahip olmalıdır. Rengi bozulmuş veya koyu lekeli cevizlerden kaçının, çünkü bunlar cevizin ekşimiş olduğunu gösterebilir. Kabuklu kuruyemiş satın alırken iyi renk ve dolgunluk aramalısınız. Kabuk sert olmalı ve çatlamamalıdır. Çatlak veya delik gösteren kabukları satın almaktan kaçınmalısınız. Cevizlerin boyutlarına göre ağır olmaları ve kabuklarında takırtı olmaması önemlidir, bu da dolgun olduklarını ve buruşmadıklarını gösterir.
Çeşitlilik
Farklı ceviz çeşitleri farklı lezzetlere, dokulara ve yağ içeriğine sahiptir. İhtiyaçlarınızı en iyi karşılayan çeşidi seçin. Farklı ceviz türleri hakkında bilgi almak için bu yazımızı okuyabilirsiniz. Biz İyiCeviz bahçemizde Chandler cinsi ceviz üretiyoruz. Onları soyup yıkadıktan sonra kurutmaya başlıyoruz ve taze yeni mahsül, %100 yerli üretim cevizlerimizi size satışa sunuyoruz!
Köken
Farklı bölgelerde yetişen cevizler farklı lezzet ve dokuya sahip olabilir. En ünlü ceviz üretim bölgelerinden bazıları Türkiye, Şili ve Kaliforniya’dır.
Paketleme
Cevizlerinizi müşteriye ulaşmadan önce temiz ve uygun ortamlarda depolayan ve paketleyen bir markadan tüketmeye çalışın.
Cevizler nemden, ışıktan ve havadan korunacak şekilde paketlenmelidir. Yırtılmış veya açılmış poşet veya kaplardan kaçının, çünkü bu cevizin bayat olduğunu veya neme maruz kaldığını gösterebilir.
Cevizin İyi Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Tadına bakın
Cevizlerin taze olup olmadığını belirlemek kolay olmayabilir, bu yüzden tadına bakabilirsiniz. Cevizler taze, cevizimsi bir aromaya sahip olmalıdır. Küflü veya ekşimiş bir kokuya sahip cevizlerden kaçının, çünkü bu cevizin eski olduğunu veya neme maruz kaldığını gösterebilir.
Eğer cevizin tadı ekşi veya acıysa, yağları ekşimiş olabilir. Renkleri koyulaşmış, buruşmuş veya küflenmişlerse, artık iyi değillerdir.
Sallayın
Cevizlerinizi seçmek için çıkardıkları sese bakın! Satın alacağınız kabuklu cevizin taze olduğundan emin olmak için cevizleri sallayın. İyi bir ceviz sallandığında takır tukur ses çıkarmalıdır. Sesi donuk veya boğuk çıkıyorsa bayat olabilir. Kabuğun içinde hareket eden ceviz çekirdeklerini duyabiliyorsanız, kurumuşlar demektir. Ses çıkarmayan ve bu nedenle etli çekirdekleri olan cevizi seçin.
Dokunma testi
İyi bir ceviz, boyutuna göre ağır hissettirmeli ve dokunulduğunda dolgun ve sert olmalıdır. Hafif veya yumuşak bir his veriyorsa, muhtemelen taze değildir.
Cevizlerinizi güvenilir bir kaynaktan toptan satın alın
Cevizlerinizi güvenilir bir kaynaktan toptan olarak satın alın. Özellikle çok fazla ceviz tüketiyorsanız, toptan satın almak daha uygun maliyetli bir seçenektir. Ayrıca, güvenilir bir kaynaktan kaliteli ceviz aldığınızdan emin olabilirsiniz.
Ceviz nasıl saklanmalı?
Cevizlerin serin ve kuru bir yerde saklandığından emin olun.
Cevizler serin ve kuru bir yerde saklanmazsa, ısıya veya neme maruz kaldıklarında yağları bozulabilir. Örneğin, cevizler doğrudan güneş ışığına maruz kalan bir alanda saklanmamalıdır, çünkü bu cevizlerin bozulmasına neden olur.
Ceviz içlerini veya kabuklu cevizleri uzun süreli saklamak için küçük paketler halinde buzdolabınızın dondurucu bölümünde muhafaza edebilirsiniz. Doğru şekilde saklandığı sürece tüm yıl boyunca taze kalacaktır.
Ceviz kabuğu nasıl kırılır?
Ceviz kıracağı bulamıyor musunuz? Cevizleri çıplak ellerinizle bile kırabilirsiniz! Kabuklu bir cevizi iki avucunuzun arasına alın ve sıkın. İki yapboz parçasını birleştirir gibi, kabuklu cevizlerden birinin üzerindeki çıkıntıyı diğerindeki girintiyle hizalayın. Parmak uçlarınızı yumruk yapmaya çalışır gibi sert bir şekilde içe doğru kıvırın ve çıkıntılı ceviz diğerini çatlatarak açana kadar bastırın. Cevizin türüne ve tazeliğine bağlı olarak kolayca kırıldığını göreceksiniz. Afiyet olsun!
Yüksek kaliteli bir kabuklu ceviz almak için birkaç unsuru dikkatle değerlendirmelisiniz. Tazelik, çeşitlilik, menşe ve paketlemeye dikkat ederek mümkün olan en iyi ürünü aldığınızdan emin olun. Ayrıca tat, sallama ve dokunma testlerini kullanarak tazeliğini doğrulayabilirsiniz. Cevizinizin kalitesinde büyük bir fark yaratabileceğinden, her zaman güvenilir bir kaynaktan satın almayı unutmayın. Bu rehber sayesinde, güvenle ceviz satın alabilecek, lezzetli cevizlerin ve onların sayısız sağlık faydalarının tadını
?