İyi Cevizin Faydaları Nelerdir? Ceviz Neye İyi Gelir?

12-11-2022 14:28
İyi Cevizin Faydaları Nelerdir? Ceviz Neye İyi Gelir?

Ceviz, ceviz ağacının (Juglans regia) meyvesi olan kırışık, küre benzeri tek tohumlu meyvelerdir.

Olgunlaşmış cevizler dallarından kopartıldıklarında yeşil kabukları içindedir. Kabukları soyulduktan sonra sert kahverengi kabukları görürüz. Taze ceviz bu kabukların içinde saklıdır.

Cevizin pek çok kanıtlanmış faydası bulunmaktadır. Ceviz antioksidanlar, proteinler, diyet lifi ve esansiyel omega-3 yağ asitleri bakımından yüksektir. Bütün bunlar taze cevizin faydalarına katkıda bulunur ve cevizin pek çok farklı şeye iyi gelmesini sağlar.

Cevizin Besin Değerleri

Ceviz besin değerleri açısından zengindir. Cevizin %65'i yağ ve %15'i proteinden oluşur. Karbonhidrat açısından düşüktür ve iyi bir protein kaynağıdırlar.

30 gram porsiyon cevizde:

Kalori: 185
Su: %4
Protein: 4.3 gram
Karbonhidrat: 3.9 gram
Şeker: 0.7 gram
Lif: 1.9 gram
Yağ: 18.5 gram

Omega-3, manganez, bakır, magnezyum, fosfor, B6 vitamini ve demir kaynağıdırlar. Bir kişi ortalama olarak günde 4-5 ceviz yediğinde omega 3 yağ ihtiyacının %85'ini karşılamış olur.

1. Ceviz omega-3 kaynağıdır

Ceviz omega-3 açısından oldukça zengin bir besindir. İnsan vücudunun gereksinim duyduğu çoğu yağ türü, diğer yağlardan veya hammaddelerden üretilebilir. Bu durum omega-3 yağ asitleri için söz konusu değildir. Vücudumuz bu yağları kendi kendine üretemez, bu sebeple dışarıdan yani gıdalardan elde etmesi şarttır. Düzenli kabuklu taze ceviz tüketmek, cevizin iyi geldiği şeylerden yararlanmanıza yardımcı olacaktır. Cevizde bulununan omega-3’ün de çeşitli faydaları bulunmaktadır. Taze cevizde bulunan omega-3 yağ asidinin kalp ve beyin sağlığını olumlu yönde desteklediği bilinmektedir.

2. Ceviz beyin fonksiyonlarını destekler

Cevizin beyne benzer bir görünümü vardır ve bu yüzden cevize "beyin gıdası" da denir. Öyle ki, cevizin yeşil kabuğu saç derisini, dışındaki sert kabuğu kafatasını ve cevizin zarı beyni anımsatır.

Ceviz beyin sağlığına iyi gelen omega yağ asitleri, çoklu doymamış yağ asitleri, omega-3'ler, omega-6'lar ve fitokimyasallar bakımından yüksek seviyededir. Buna ek olarak, ceviz beyin hücrelerinin çoğalmasını ve yenilenmesini destekleyen EPA ve DHA yağ asitleri de içerir.

Tüm organlar arasında gümüş iyonlarına ihtiyaç duyan tek organ beyindir. Ceviz, gümüş iyonları içeren tek besin olmasıyla da beyin fonksiyonlarını destekleme konusunda öne çıkar.

3. Ceviz kalp sağlığını destekler

Ceviz, kalp hastalıklarının önde gelen iki nedeni olan tansiyonu düşürür ve sağlıklı kolesterol seviyelerini korur.

Kalp-damar hastalıkları ile bağlantılı olan risk faktörleri ceviz yiyerek azaltılabilir. Cevizler düzenli ve yeterli miktarda tüketildiğinde iyi huylu kolesterol olan HDL'yi artırır ve kötü huylu kolesterol olan LDL'yi düşürür. Kalp krizine neden olan kan pıhtılaşması riskini azaltabilir. Bununla birlikte kan dolaşımını düzenler. İçeriğindeki omega-3 yağ asidi sayesinde kalp krizi riskini düşürür ve tehlikeli kalp ritimlerini dengeler.

4. Ceviz stresle mücadele ve uyku problemlerinde de etkilidir

Cevizin içeriğinde uyku problemlerini hafifletmeye yarayan triptofan bulunur. Uyku problemi olan kişilere uyumadan 2 saat önce taze ceviz içi tüketmesi tavsiye edilir. Buna ek olarak, ceviz içerdiği alfa-linolenik asit (ALA) ve E vitamini sayesinde sinir sistemini de olumlu etkiler. Stresle mücadelede antidepresan görevi görür.

5. Ceviz kilo kontrolünü destekler ve tip 2 diyabet kontrolünü yönetmeye yardım eder

Ceviz tok tutar ve doygunluk hissi sağlar. Ancak ceviz yüksek miktarda yağ içerdiğinden kalorisi çok da düşük değildir. Özellikle kilo korumaya veya zayıflamaya çalışıyorsanız, tükettiğiniz miktarı göz önünde bulundurun ve cevizleri çiğ olarak tüketin. Çünkü ceviz, yeterli beslenme ve aşırı kalori içermeyen genel bir sağlıklı beslenme planının parçası olarak tüketildiğinde kilo kontrolünü destekler. Ceviz, insülin direncini azaltmaya ve kan şekeri kontrolünü iyileştirmeye yardımcı olan lif yönünden de oldukça zengindir. Ceviz düzenli bir şekilde tüketildiğinde, diyabet hastalarının kilo vermesine ve insülin değerlerinin dengede kalmasına yardımcı olur.

6. İltihaplanmayı (inflamasyon) azaltabilir

İnflamasyon yani iltihaplanma çeşitli hastalıklara ve oksidatif strese sebep olabilmektedir. Oksidatif stres, vücuttaki serbest radikaller ve antioksidanlar arasındaki dengesizliktir. Oksidatif stres dengelendiğinde bağışıklık sistemi daha iyi çalışır. Diğer kuruyemişlerle karşılaştırıldığında, ceviz daha yüksek antioksidan aktivitesine sahiptir. İç cevizin etrafını saran zarda polifenol antioksidanlar bulunur ve oksidatif stres ve enflamasyonla savaşmaya yardımcı olurlar. Cevizdeki omega-3 yağı, magnezyum ve argininin de iltihaplanmayı azalttığı gözlenmiştir.

7. Ceviz bağırsak sağlığını destekler

Besleyici ve sağlıklı olmasının yanı sıra ceviz, cevizlerin bağırsaktaki iyi probiyotik bakterileri desteklediği bilinmektedir. Bunun nedeni cevizin ince kabuğunda hem lif hem de değerli yağ asitleri içermesidir. Cevizin içindeki antioksidan polifenoller prebiyotik görevi üstlenerek bağırsak sağlığını da destekler. Ceviz tüketmek, bağırsak hareketlerini hızlandırır ve kabızlığa da iyi gelir.

8. Kemik sağlığına iyi gelir

Ceviz yemek sağlıklı içindeki alfa-linolenik asit sayesinde kemiklere sahip olmanıza destek olabilir. Cevizde bulunan omega-3 yağ asitleri de inflamasyonla mücadele etmeye ve osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı olur. Bakır ve fosfor kemik sağlığını korumak için gereklidir, cevizler her ikisini de içerir.

9. Sindirimi güçlendirmeye yardımcı olabilir

Lifler sindirim sistemimizin düzgün çalışmasını sağlar. Cevizler de yüksek oranda lif içerdiklerinden dolayı sindirim sistemi için faydalıdır. Düzenli ve yeterli miktarda ceviz tüketimi, sindirim sorunlarına iyi gelebilir.

10. Yaygın olarak bulunur ve diyetinize eklenmesi kolaydır

Cevizle ilgili en güzel ve heyecan verici yanlarından biri de, beslenme planınıza eklemenin aşırı kolay ve elbette lezzetli bir atıştırmalık olması. Salatanıza, meyveli yoğurdunuza, yulaf ezmeli müsli tariflerinize ekleyebilirsiniz. Kahvenizin yanına hızlı ve sağlıklı bir atıştırmalık olarak eklemek isterseniz, kuru kayısı veya hurma içerisine ceviz koyup tüketebilirsiniz. Bu sayede hem doğal şekerli bir tatlı tüketmiş hem de şeker dengenizi bozmamış olacaksınız.

Farklı beslenme türleri açısından da ceviz yemek uygundur. Glutensiz, vegan ve vejetaryen diyetlerde de tüketilebilir.

Taze cevizin 10 faydasını inceledik.

Doğal, ince kabuklu ve taze cevizi nereden almak lazım? En iyi ceviz nerede bulunur?

Cevizlerden maksimum faydayı elde edebilmeniz ve aynı zamanda tadına varabilmeniz için birinci sınıf kalitede cevizi güvenebileceğiniz itibarlı bir üreticiden almaya dikkat edin.

Cevizin taze olarak tüketilmesi önerilir. Kabuk kırıldıktan sonra uzun süre raflarda tutulmamalıdır. İyiCeviz bahçesinden aldığınız yeni mahsül, taze cevizlerinizi kabuklu olarak saklayıp günlük tüketmenizi tavsiye ediyoruz.

Bizler ceviz serüvenimize 7 arkadaş olarak başladık. Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinin 4 km dışında İyiCeviz bahçesini kurduk. Bu tarım maceramızda artık 11 arkadaşız ve sizlere lezzetli, ince kabuklu, ve taze cevizlerimizi en güzel şekilde ulaştırmak için çalışmaktayız. Olgunlaşmış cevizleri dalından yeşili ile alıyoruz. Cevizleri soyup yıkadıktan sonra kurutmaya başlıyoruz ve taze yeni mahsül, %100 yerli üretim cevizlerimizi size satışa sunmaya başladık bile!

İyi Cevizin Faydaları Nelerdir? Ceviz Neye İyi Gelir?
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.